Żywienie kobiet w okresie karmienia piersią

Karmienie piersią jest najwłaściwszym sposobem żywienia noworodków i niemowląt.

Mleko matki zapewnia prawidłowy rozwój psychofizyczny; korzystnie wpływa na rozwój poznawczy i emocjonalny dziecka. Dowiedziono również, że zmniejsza ryzyko wielu chorób zarówno w okresie niemowlęcym, jak również w późniejszych etapach życia. Mleko kobiece posiada właściwości odpornościowe, jest bogate w przeciwciała chroniące niemowlę, przed zakażeniami przewodu pokarmowego oraz układu oddechowego.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zaleca się karmienie dzieci wyłącznie piersią lub pokarmem matki przez pierwsze 6 miesięcy. Następnie zaleca się stopniowe wprowadzanie żywności uzupełniającej, pod osłoną karmienia piersią przynajmniej przez okres 2-3 miesięcy. Zgodnie z aktualnymi rekomendacjami Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN), takie postępowanie zapewnia najlepszą ochronę przed chorobami infekcyjnymi, alergicznymi oraz metabolicznymi.

Niewątpliwie w okresie połogu i laktacji istotną rolę odgrywa sposób żywienia matki. W tym czasie prawidłowe odżywianie przynosi korzyści zarówno dla kobiety karmiącej jak również dla jej dziecka. Okres laktacji to również stan, w którym kobieta potrzebuje największych ilości energii oraz składników pokarmowych. Podczas karmienia piersią znacznie wzrasta zapotrzebowanie energetyczne na makroskładniki, witaminy oraz składniki mineralne i płyny. Istnieją takie składniki pokarmowe, których zawartość w mleku kobiecym istotnie wiąże się z przyjmowanymi przez matkę pokarmami. Należą do nich między innymi: kwasy tłuszczowe, witaminy rozpuszczalne w wodzie, składniki mineralne takie jak jod, miedź, cynk czy selen. Należy jednak pamiętać, że przyjmowane składniki odżywcze, tylko w niewielkim stopniu wpływają na skład pokarmu, gdyż przez cały okres laktacji zasadniczo każda kobieta wytwarza pełnowartościowy pokarm, dzięki nagromadzonym w okresie ciąży rezerwom energetycznym. Jednak odpowiednie odżywianie w okresie karmienia piersią, istotne chroni przed nadmiernym wykorzystaniem zasobów energetycznych organizmu potrzebnych do reprodukcji w kolejnych latach.

W odżywianiu matek karmiących trudno jest mówić o diecie, ponieważ słowo to kojarzy się z ograniczeniami, a przecież karmiąca matka jest zdrową kobietą, a laktacja stanem fizjologicznym. Jednak w żywieniu kobiet karmiących ważny jest dobór różnorodnych produktów, których spożycie wpłynie na realizację zwiększonego zapotrzebowania energetycznego na niektóre składniki odżywcze.

W okresie laktacji, żywienie kobiet powinno opierać się na produktach naturalnych, dobrej jakości, mało przetworzonych. Wybierana żywność musi być świeża, nie powinna zawierać sztucznych barwników i konserwantów. W tym czasie należy unikać dużych ilości soli i cukru. W żywieniu kobiet karmiących powinny dominować warzywa i owoce, a źródłem węglowodanów powinny być różnego rodzaju kasze i produkty pełnoziarniste. Białko może być dostarczane podczas spożywania ryb, serów, jaj i mięsa – najbardziej polecane to mięso z królika i drób. W żywieniu kobiet karmiących należy ograniczać spożywanie tłuszczy, a jeżeli jest to nieuniknione, należy wybierać tłuszcze pochodzenia roślinnego. W okresie laktacji należy pamiętać o zwiększonym zapotrzebowaniu na płyny. Właściwa ilość płynów, wpływa na prawidłową produkcję mleka, a zbyt niska podaż może stać się przyczyną ograniczenia laktacji.

W okresie karmienia piersią, kobiety powinny zwracać szczególną uwagę na rodzaj spożywanych produktów z uwagi na możliwość występowania dolegliwości ze strony karmionego dziecka.

Niektóre dzieci wykazują nadwrażliwość na wybrane produkty, objawiającą się wzdęciami, objawami skórnymi czy niechęcią do ssania, gdyż jak wynika
z badań, smak spożytych przez matkę produktów przenika do mleka. Bardzo ważne jest by obserwować zachowanie dziecka oraz jego reakcji na spożywane przez matkę produkty. Niektóre z nich mogą powodować alergie np. mleko krowie i jego przetwory, orzechy, czekolada, owoce cytrusowe, jaja oraz ryby. W sytuacji wystąpienia objawów alergii pokarmowej u niemowlęcia, należy wyeliminować dany produkt na pewien czas.

W okresie laktacji kobiety powinny zwracać szczególną uwagę na niektóre ryby morskie  przeciwskazane do spożycia ze względu na ryzyko zanieczyszczeń, które mogą gromadzić się w ich tłuszczu. W okresie karmienia piersią, kobiety powinny unikać używek tj. mocna herbata, mocna kawa, alkohol oraz nikotyna. Należy pamiętać, że wszystkie przechodzą do pokarmu i mają wpływ na dziecko.

W żywieniu kobiet karmiących najważniejsze jest jednak to, by wybór sposobu odżywiania nie wywoływał u matki stresu, aby kobieta mogła wybierać produkty, które lubi.

Tab. 1. Normy zapotrzebowania energetycznego dla kobiet w wieku rozrodczym i w okresie laktacji.

Płeć, wiek (lata)

Masa ciała

(kg)

Aktywność fizyczna

Mała

Umiarkowana

Duża

PAL = 1,6

PAL = 1,75

PAL = 2,2

(kcal/dobę)

Kobiety 19-30

45

1850

2050

2600

60

2200

2400

3050

80

2700

2950

3700

Kobiety 31-50

45

1950

2100

2700

60

2100

2300

2900

80

2450

2650

3350

Ciąża

II trymestr

+ 360 kcal/dobę

III trymestr

+475 kcal/dobę

Laktacja (0-6 miesięcy)

+ 505 kcal/dobę

Tab. 2. Normy żywienia dla ludności Polski. Składniki mineralne

Wiek (lata)

Wapń

(mg)

Fosfor (mg)

Magnez (mg)

Żelazo

(mg)

Cynk

(mg)

Miedź

(mg)

Jod

(µg)

Selen

(µg)

Fluor (mg)

EAR

RDA

EAR

RDA

EAR

RDA

EAR

RDA

EAR

RDA

EAR

RDA

EAR

RDA

EAR

RDA

(Al)

Kobiety

16-18

1100

1300

1050

1250

300

360

8

15

7,3

9

0,7

0,9

95

150

45

55

3

19-30

800

1000

580

700

255

310

8

18

6,8

8

0,7

0,9

95

150

45

55

3

31-50

800

1000

580

700

265

320

8

18

6,8

8

0,7

0,9

95

150

45

55

3

Ciąża

<19

1100

1300

1050

1250

335

400

23

27

10,5

12

0,8

1

160

220

50

60

3

>19

800

1000

580

700

300

360

23

27

9,5

11

0,8

1

160

220

50

60

3

Laktacja

<19

1100

1300

1050

1250

300

360

7

10

10,9

13

1

1,3

210

290

60

70

3

>19

800

1000

580

700

265

320

7

10

10,4

12

1

1,3

210

290

60

70

3

EAR- (z ang. Estimated Average Requirement)poziom średniego zapotrzebowania grupy

DRA- ( z ang. Recommended Dietary Allowances)poziom zalecanego spożycia

AI – (z ang. Adequate Intake) poziom wystarczającego spożycia

Tab. 3. Normy na wodę i elektrolity ustalone na poziomie wystarczającego spożycia (Al)

Grupa

Wiek

Woda*

(ml/dobę)

Sód

(mg/dobę)

Potas

(mg/dobę)

Chlor

(mg/dobę)

Kobiety

16-18

2000

1500

4700

2300

19-30

2000

1500

4700

2300

31-50

2000

1500

4700

2300

Ciąża

2300

1500

4700

2300

Laktacja

2700

1500

4700

2300

*Woda pochodząca z napojów i produktów spożywczych

Tab. 4. Normy spożycia dla witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

Grupa

Wiek

Witamina A
( µg równoważnika retianolu/dobę)

Witamina D
(µg cholekacyferolu/ os/dobę)

Witamina E
(mg równoważnika α-tokoferolu/os)

Witamina K

(µg filochinonu /os/dobę)

EAR

RDA

AI

EAR

RDA

AI

AI

Kobiety

16-18

490

700

5

10

15

8

55

19-30

500

700

5

10

15

8

55

31-50

500

700

5

10

15

8

55

Ciąża

<19

530

750

5

10

15

10

55

19-50

530

770

5

10

15

10

55

Laktacja

<19

880

1200

5

10

15

11

55

19-50

900

1300

5

10

15

11

55

Tab. 6. Normy spożycia dla witamin rozpuszczalnych w wodzie

Grupa

Wiek

Witamina B1

(mg tiaminy/os/dobę)

Witamina B2

(mg ryboflawiny os/dobę)

Niacyna

(mg równoważnika niacyny/os/dobę)

Cholina (mg/os/dobę)

Kwas pantotenowy (mg/os/dobę)

EAR

RDA

EAR

RDA

EAR

RDA

AI

AI

Kobiety 16-18

0,9

1,1

0,9

1,1

11

14

400

5

19-30

0,9

1,1

0,9

1,1

11

14

425

5

31-50

0,9

1,1

0,9

1,1

11

14

425

5

Ciąża <19

1,2

1,4

1,2

1,4

14

18

450

6

19-50

1,2

1,4

1,2

1,4

14

18

450

6

Laktacja <19

1,3

1,5

1,3

1,6

13

17

550

7

19-50

1,3

1,5

1,3

1,6

13

17

550

7

Grupa

Wiek

Witamina B6

(mg pirydoksyny

/os/dobę)

Biotyna (µg/os/dobę)

Witamina B12 (µg/dobę)

Witamina C (mg witaminy C/dobę)

Kwas foliowy

(mg równoważnika folianów/os/dobę)

EAR

RDA

AI

EAR

RDA

EAR

RDA

EAR

RDA

Kobiety 16-18

1,0

1,2

25

2,0

2,4

55

65

330

400

19-30

1,1

1,3

30

2,0

2,4

60

75

320

400

31-50

1,1

1,3

30

2,0

2,4

60

75

320

400

Ciąża <19

1,6

1,9

30

2,2

2,6

65

80

520

600

19-50

1,6

1,9

30

2,2

2,6

70

85

520

600

Laktacja <19

1,7

2,0

35

2,4

2,8

95

115

450

500

19-50

1,7

2,0

35

2,4

2,8

100

120

450

500

PAL – (z ang. Physical activity level) wskaźnik aktywności fizycznej (iloraz całkowitego wydatku energetycznego i podstawowej przemiany materii)

Piśmiennictwo:

  1. Kamionowska M, Szczepański M, Andryszuk D i wsp.: Analiza wpływu czynników okołoporodowych oraz wiedzy matek z zakresu laktacji na sposób żywienia niemowląt. Pediatra Polska, 2010; 85:25-33.
  2. Hausner H.: Early predictors of human food preferences. University of Copenhagen Faculty of Life Sciences. Department of Food Science, Denmark 2009.
  3. Jarosz M i wsp.: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012.
  4. Żukowska – Rubik M, Banaszkiewicz A, Nehring – Gugulska M.: Odżywianie
    w czasie karmienia. Używki. w: Karmienie piersią [red]. Nehring – Gugulska M, Żukowska – Rubik M. KUKP, Warszawa 2006, 103-107.
  5. Mojska H, Brożek A, Szponar L.: Składniki odżywcze w diecie kobiet karmiących piersią z województwa mazowieckiego. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2002, 29;179-184.